Gearchiveerde projecten die wij graag van stal halen. Just ask!

Gearchiveerd project: YES! – Young European Specialists

Onderzoeksprogramma voor Europese kwesties rond klimaatverandering en duurzaamheid

Het YES! project is voor een paar duizend leerlingen uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tal van prominenten werkten mee aan een intensief Europees onderzoeksprogramma voor 300 leerlingen en grote leerlingconferenties voor een paar duizend leerlingen.

De website van het YES! project wordt nog steeds druk bezocht. De site bevat veel informatie over Europa, en ook alle onderzoeksrapporten van de deelnemende leerlingen.

Klik hier om de website van YES! te bezoeken.

Gearchiveerd project: City Counsellors Project

Leerlingen doen onderzoek  in de eigen gemeente, in opdracht van de burgemeester of een wethouder

In ‘The City Counsellors’ werken leerlingen voor de burgemeester of een wethouder van hun eigen gemeente. De leerlingen kiezen uit een palet van onderzoekingen en ontwerpen op het gebied van het duurzaamheids-, klimaat- of energiebeleid van de gemeente. Alleen scholen uit deelnemende gemeenten kunnen voor dit project (door de opdrachtgevende burgemeesters en wethouders) worden uitgenodigd.

Presentaties van resultaten op het eigen stadhuis en in de locale pers. Worldschool redigeert de opdrachten en verzorgt, samen met hogescholen en universiteiten, een onderwijsprogramma om de leerlingen bij hun werk te equiperen.

Dit project is deels geïntegreerd in het project Het Adviesbureau. Maar kan op verzoek voor scholen apart worden geactiveerd. Het wordt op prijs gesteld als de school al contact heeft gelegd met een beleidsmedewerker van de gemeente. 

Gearchiveerd project: Het Ontwerpbureau

Scenario’s voor actief leren

Actief leren voor het VMBO, middels tientallen scenario’s en een ontwerpcursus voor docenten om een eigen scenario te ontwikkelen. Het project was een kweekvijver voor verschillende Worldschool onderwijsprojecten, zoals Action Companies en Het Adviesbureau.

In alle gevallen geldt ‘de klas is de wereld’. Iets uit de wereld buiten de school wordt de klas binnengehaald, opnieuw uitgevonden, ontworpen, onderzocht en soms flink verbeterd…

Voorbeelden van titels van scenario’s voor actief leren in het ontwerpbureau:

 • De architect.
  De leerlingen brengen in groepjes de architect tot leven. De architect krijgt de opdracht om een schets van een nieuwe woonwijk te maken. Dat is bijzonder, want meestal ontwerpen architecten alleen de huizen.
 • De winkel.
  De docent vertelt over een kennis die een eigen winkel wil beginnen. Zou de leerlingen dat wat lijken, een eigen winkel? Stel je voor dat wij als klas een winkel zouden beginnen …
 • De duurzame camping.
  Via de concrete, aansprekende invalshoek van een zelf opgericht fictief bedrijf worden de leerlingen geconfronteerd met energie en duurzaam ondernemen. Zo ervaren ze als ondernemers van binnenuit de aandachtspunten, vragen en dilemma’s die dit oproept.
 • Het Kunstmuseum.
  De leerkracht vertelt over een heel saai museum dat hij of zij in het weekend heeft bezocht. Dat zou toch beter moeten kunnen…
 • Het Voorlichtingsbureau sex.
  Een realistisch ontwerp waarin de leerlingen veel leren over relaties en seksualiteit. Het bureau biedt de veiligheid om via de fictieve klanten met eigen vragen en problemen te komen.Het ontwerp heeft een duidelijke relatie naar algemene onderwijsdoelen als informatie verwerven en verwerken. Aantrekkelijk voor de pers en daarmee voor de school.
 • Het historisch reisbureau.
  Het Reisbureau krijgt veel klanten die naar Rome of Athene willen, en dan met name geinteresseerd zijn in sporen van de klassieke oudheid. De medewerkers doen uitgebreid research en ontwerpen interessante historische reizen naar deze beide bestemmingen.
 • La douce France/Das schöne Deutschland/Wonderful Brittain.
  Saskia en Dennis zijn broer en zus, nu 17 en 18 jaar oud. Al vijftien jaar lang gaan ze met hun ouders naar dezelfde kleine camping aan de Spaanse kust, de achterbak vol ingeblikt eten uit Nederland. Hun vader houdt namelijk van zijn rust. Saskia en Dennis willen veel liever een avontuurlijke vakantie…

En vele, vele meer!
De verhalenverteller. Het weerstation. De otter. Grootvaders geheim. De laatste wens van Maarten Ouwehand….